merele

Merele – 8 beneficii pe care nu le-ați știut!

Un măr pe zi ține doctorul departe este un proverb vechi pe care îl cunosc majoritatea dintre voi, dar ce face acest fruct atât de deosebit? Merele au foarte multe beneficii, atunci când sunt consumate cu regularitate și provin la producători de încredere. Fructul banal nu va mai părea atât de banal atunci când veți afla toate beneficiile sale.

Fiind unul dintre cele mai consumate și cultivate fructe din lume, merele se atribuie categoriei de ”produse minune”. De fapt, Medical News Today a inclus merele în Top 10 produse sănătoase, obligatoriu de consumat.

Profilul nutrititiv al merelor prezintă cantități respectabile de antioxidanți, flavanoizi, vitamina C, complex de vitamine B, fitonutrienți, minerale și fibre. Merele au devenit obiect de studiu a numeroase cercetări științifice și toate acestea au făcut descoperiri impresionante despre ”obișnuitul” măr.

În 2006 un studiu publicat în revista Medicina și Biologie Experimentală a descoperit că quercetina – unul dintre antioxidanții ce abundă în compoziția merelor – previne degradarea celulelor cauzată de oxidare și inflamație.

Un alt studiu publicat în Jurnalul Bolii Alzheimer a sugerat că consumul de suc de măr ajută creierul să producă acetilcolina, un neurotransmițător important, care în rezultat îmbunătățește memoria.

merele

Haideți să aflăm beneficiile neștiute ale merelor:

  1. Prevenirea demenției

Un studiu din anul 2008 (Journal of Food Science) a demonstrat că sănătătea sistemului neurologic are numai de câștigat în urma consumului de mere. Cercetătorii au descoperit că merele incluse în dieta cotidiană protejează împotriva neurotoxicității și contribuie la prevenirea bolilor neuro-degenerative, cum ar fi Alzheimer.

  1. Reduc riscul de atac cerebral

Un alt studiu efectuat pe un eșantion de 9208 persoane a relevat faptul că cei care au consumat mere zilnic, timp de mai mulți ani, au avut un risc mult mai scăzut de a face atac cerebral decât cei ce nu au fost amatori de mere.

  1. Scad nivelul colesterolului ”rău”

La fel ca și precedentele beneficii, acesta este sprijinit de știință. Mai exact, Universitatea din Florida a descoperit că femeile de vârsta a treia care au conssumat mere zilnic timp de 6 luni au prezentat cu 23% mai puțin colesterol rău și cu 4% mai mult colesterol bun.

  1. Scad riscul de a suferi de diabet

Oamenii de știință au cercetat un eșantion de 187,382 persoane care au mâncat 3 mere pe săptămână. Aceste persoane au prezentat un risc cu 7% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei ce nu au consumat mere.

  1. Previn cancerul de sân

Unul dintre cei mai emeriți oameni de știință de la Universitatea Cornell, Rui Hai Liu, susține că cercetările sale arată prezența unei legături strânse între consumul ridicat de mere și scăderea riscului de a dezvolta această boală.

  1. Luptă cu obezitatea

Merele Granny Smith au efecte foarte benefice asupra bacteriilor din intestine. Studiile arată că acestea pot preveni obezitatea și afecțiunile asociate.

  1. Înălbesc și curăță dinții

Atunci când nu aveți la îndemână periuța și pasta de dinți, puteți mânca un măr! Acidul din mere curăță și albește dinții, în timp ce Dvs. vă delectați de acest desert sănătos.

  1. Este perfect pentru începerea diversificării alimentației bebelușilor

Fiind unul dintre cele mai folosite ingrediente în mâncarea pentru bebeluși, merele au ”cucerit” bebelușii cu gustul lor, dar și cu riscul scăzut de a produce alergii. Un bebeluș poate respinge broccoli, dar va adora mărul în toate formele sale de pregătire: crud, suc, la abur, copt, etc.

Voi cât de des consumați mere?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *