ambrozia

Ambrozia și alergia la această plantă

Ambrozia este o plantă ce provine din America de Nord și de obicei crește în locurile necultivate, în zonele urbane cel mai des se întâlnește în zonele cu ruine sau zonele rezidențiale recent construite unde lucrările nu au fost finalizate.

Predispoziția alergică a unei persoane înseamnă o sensibilitate crescută, uneori chiar foarte crescută, la anumite particule sau substanțe care intră în contact cu sistemul respirator sau pielea. De obicei pacienții alergici prezintă o sensibilitate crescută la părul și pielea animalelor, praf, polen, diferite alimente, medicamente, mucegai ș.a.m.d., respectiv în cazul alergiei la planta de ambrozie sistemul respirator dezvoltă o reacție foarte puternică la polenul acesteia.

Cel mai deranjant simptom în cazul alergiei la ambrozie este rinorea sau scurgerile nazale seroase adesea în cantități mari fiind destul de chinuitoare care durează în mediu 2-4 săptămâni și care nu cedează la niciun tratament obișnuit. Rinorea este însoțită de strănuturi în episoade repetate și persistă senzația de nas înfundat permanent, ceea ce este foarte deranjant în special pe parcursul nopții căci se acutizează în timpul somnului. Alte simptome sunt pruritul nazal sau mâncărimea la nivelul nasului, pruritul ocular cu careva semne de inflamații sau roșeată la nivelul ochilor ceea ce ar fi eritemul, de asemenea lăcrimarea și edemul.

ambrozia

În cazul pacienților astmatici polenul ambroziei poate duce și la crize de astm care ar trebuie tratate corespunzător după anumite scheme de tratament de care se ocupă medicul alergolog. Pe piele pot apărea și careva erupții în funcție de cât de sensibil este fiecare pacient la ambrozie. Toate aceste manifestări duc la iritarea pacientului, oboseala, scăderea randamentului și nemijlocit duc la o scădere considerabilă a calității vieții pacientului.

Statistica arată că în jur de 10-15% din populație suferă de această alergie în timpul verii, manifestările apar în a doua jumătate a lunii august și pe parcursul lunii septembrie, însă din constatările dnei Doctor, numărul pacienților care se adresează la medic din cauza rinoreei în această perioadă a crescut cu mult în ultimii doi ani. Ambrozia poate declanșa în organismul omului aceasta alergie chiar dacă pînă acum nu ați avut nicio problemă de acest fel.

În alte țări cum ar fi America și tot ce țin ede continentul american, țările Europei, instituțiile responsabile ( cum ar fi la noi Spații Verzi) luptă intens cu această plantă care se consideră inamicul principal și o plantă destul de periculoasă care duce la apariția patologiilor cronice. În țara noastră autoritățile nu luptă în niciun fel cu această plantă, ea având mediu precoce pentru a se înmulți din această cauză unii pacienții alergici la ambrozie ajung uneori și la șocuri anafilactice, edem quincke, cu dificultate pronunțată de respirație, cu manifestări generale de amețeli, greață, oboseală, astenie, și nu fac o conexiune între manifestările acestea alergice cu cele sistemice care sunt primul semn a corpului de intrare în șoc alergic.

Cum diagnosticăm alergia la ambrozie?

În afară de prezența simptomelor enumerate mai sus care apar la sfarșitul verii, alergia la ambrozie poate fi confirmată prin teste cutanate pozitive la polenul ambroziei cu imunoglobuline E totale specifice.

Cum prevenim această alergie?

Evitarea locurile unde crește ambrozia și uscarea hainelor afară, pentru ca polenul se așează pe haină apoi intră în contact cu pacientul ar putea reduce manifestările pacienților.

ambrozia

Dacă cunoașteți că sunteți alergici la ambrozie puteți începe preventiv câteva cure de desensibilizare la inceputul sezonului împreună cu tratamente medicamentoase recomandate (desigur!) de medicul alergolog, el fiind specialistul care se ocupă de aceste patologii. Medicul ORL-ist indică tratament în special pacientilor care manifestă doar afecțiuni locale cum ar fi rinita alergică care poate fi soluționată cu decongestionante nazale, inclusiv cu corticosterioizi topici intranazali, inhibitori ai degranulării mastocitare, substante antihistaminice și, cel mai important, regimul alimentar. Regimul alimentar al unui pacient alergic la ambrozie este puțin diferit față de cel a unui pacient nealergic. În primul rând, evităm consumarea diferitor produse care ar putea să ne amplifice simptomele alergice, evitam maximal careva legume si fructe roșii, fast-foodul, produse cu diferiți conservanți. Pacientul ar trebui sa aiba o dietă destul de strictă și să consume foarte multe lichide (apă plată).

 

Un articol de

Lucia Cojocari

medic ORL Terramed, 

doctorant catedra ORL USMF “N. Testemitanu”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *