băuturi carbogazoase

11 motive pentru care ar trebui să încetați consumul de băuturi carbogazoase

Băuturile carbogazoase – pe cât de gustoase, pe atât de nocive atunci când se abuzează de ele. Un american consumă aproximativ 211 l/ 56 galoane de băuturi carbogazoase timp de un an. Unii dintre aceștia recunosc că ei consumă aceste băuturi în cantități mai mari decât apa sau nu consumă apă deloc. Băuturile răcoritoare reprezintă un produs ce valorează miliarde de dolari, fiind aproximativ un sfert din toate băuturile consumate în Statele Unite.

băuturi carbogazoase

Având la bază această rată de consum în SUA, este destul de esențial de a evalua care este totuși rolul acestor băuturi carbogazoase și cum acestea influențează sănătatea omului. În urma mai multor cercetări, rezultatul este că chiar și consumul minim al acestor băuturi poate fi periculos pentru sănătate.

Vă prezentăm top 10 motive de a evita consumul băuturilor carbogazoase

 1. Zahărul

O singură băutură răcoritoare conține echivalentul a zece linguriți de zahăr. Această cantitate mărește colosal nivelul zahărului în sânge și cauzează o reacție de producere de insulină în sânge. Acest lucru se întâmplă mai ales când zahărul este în formă lichidă. Pe parcurs, acest lucru poate duce la diabet sau rezistență la insulină. Pe lângă aceste probleme, creșterea în greutate și alte probleme de sănătate sunt inevitabile.

 1. Acid fosforic

Băuturile carbogazoase conțin acid fosforic. Acest tip de acid scade capacitatea organismului de a absorbi calciul și poate duce la osteoporoză, carii și apariția problemelor cu oasele. Pe lângă problemele cu oasele, acidul fosforic influențează acidul din stomac și astfel este încetinită digestia și este blocată absorbția substanțelor nutritive.

 1. Îndulcitorii artificiali

În băuturile carbogazoase dietice, aspartam-ul este utilizat ca înlocuitor al zahărului. Acesta este extrem de dăunător, ducând la apariția a zeci de probleme de sănătate. Printre acestea se numără convulsiile, scleroza multiplă, tumori cerebrale, diabet și tulburări emoționale. Această substanță se transformă în metanol la temperaturi calde, iar metanolul în formaldehidă și acid formic. Băuturile carbogazoase dietice măresc riscul apariției sindromului metabolic, care duce la creșterea grăsimii abdominale, glicemiei și colesterolului ridicat.

băuturi carbogazoase

 1. Cofeina

Majoritatea băuturilor carbogazoase conțin cofeină care duce la apariția anumitor tipuri de cancer, formațiuni în sân, bătăi neregulate ale inimii, tensiune arterială ridicată, precum și alte probleme ale sănătății.

 1. Apa utilizată

Apa folosită pentru a produce aceste băuturi răcoritoare este cea venită direct din robinete și conține substanțe chimice precum clorul, fluorul și chiar metale grele.

 1. Obezitatea

Cercetătorii de la Harvard au confirmat recent legătura dintre băuturile răcoritoare și obezitate. Studiul a confirmat că copiii de 12 ani care consumă băuturi carbogazoase sunt mai predispuși la obezitate decât cei care nu consumă acest tip de băuturi. Orice băutură răcoritoare consumată zilnic sporește riscul obezității de 1,6 ori.

băuturi carbogazoase

 1. Fructoza în exces

Băuturile carbogazoase conțin sirop de porumb bogat în fructoză, care evident este produs din porumb. Majoritatea acestui porumb este modificat genetic, iar noi încă nu dispunem de nici o cercetare veridică care să confirme că culturile modificate genetic sunt sigure pentru sănătatea noastră, întrucît acestea au apărut abia în anii 1990. De asemenea, procesul de producere a siropului de porumb bogat în fructoză este legat de mercur. Această substanță cauzează numeroase probleme de sănătate pe termen lung.

 1. Lipsa nutrienților

Pe lângă celelalte aspecte negative, băuturile carbogazoase nu au nici o valoare nutritivă. Aceste tipuri de băuturi pe lângă faptul că influențează negativ sănătatea umană, nu au absolut nici un aspect pozitiv. Băuturile carbogazoase sunt doar niște substanțe nenaturale, care dăunează organismului. În plus, tot ce veți consuma vor fi doar calorii goale.

 1. Deshidratarea

Datorită conținutului ridicat de zahăr, sodiu și cofeină în băuturile carbogazoase, acestea deshidratează organismul. Dacă sunt consumate timp de o perioadă lungă, acestea pot duce la deshidratare cronică.

 1. Dăunător pentru dinții dvs.

Consumul regulat de băuturi carbogazoase duce la apariția cariilor și bolilor gingivale.

 1. Celulita

Da, celulita este în mare parte datorată alimentației nesănătoase, iar băuturile carbogazoase contribuie la apariția aspectului de portocală. Mai bine consumați portocale, decât să aveți piele ce seamănă cu acest fruct 🙂

băuturi carbogazoase

 

Cu ce înlocuim sănătos băuturile carbogazoase?

Încetarea consumului băuturilor carbogazoase pentru cei care obișnuiesc să le consume zilnic poate fi ceva extrem de dificil. Acest lucru nu se întâmplă într-o singură zi, pentru că băuturile carbogazoase creează dependență din cauza faptului că conțin zahăr.

Dacă sunteți consumator de băuturi carbogazoase, iată care sunt câteva alternative sănătoase de a înlocui aceste băuturi:

 • Apă minerală aromatizată cu un suc fresh de fructe proaspete sau rădăcină de ghimbir;
 • Chefir sau ayran cu puțină miere su dulceață – are aceleași gaze și dulceață, dar conține și probiotice;
 • Kombucha – ca și chefirul, puteți face acest lucru acasă și este în mod natural acidulat și conține și vitamine.

Băuturile carbogazoase poate și au un gust plăcut, dar cu siguranță au și proprietăți nefaste. Ele nu sunt deloc sănătoase și nu există absolut nici un beneficiu care ne-ar convinge să vă sfătuim să consumați regulat aceste tipuri de băuturi.

băuturi carbogazoase

Mulți dintre noi ar spune că orice consumat cu măsură nu este dăunător și în majoritatea cazurilor așa și este. Atunci când vorbim de băuturile carbogazoase, cantitatea de zahăr și aditivi este atât de mare, încât limita chiar nu poate fi o soluție.

O altă idee este că aceste băuturi carbogazoase înlocuiesc apa de cele mai multe ori, iar din acest motiv, apa nu este consumată îndeajuns de unii dintre noi. Aceste băuturi nu conțin nici nutrienți, nici alte beneficii. În plus, tot de ce dispun aceste băuturi sunt aditivii artificiali și zahărul.

În concluzie, Ask a Mom vă îndeamnă să încetați să mai consumați aceste băuturi! Veți fi frumoase și sănătoase!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *