img_3765

Povestea lui Marius Dobrea – copilul pe care cele 20 000 membre Ask a Mom l-au salvat

Sunt putini oameni care nu au auzit de Marius Dobrea, un copil care a avut de infruntat prea multe pentru virsta de trei ani jumatate.
Marius Dobrea (26.04.2013) este un băiețel din satul Pelinei, raionul Cahul, care suferă de stenoză postcaustică.
Cosmarul lui Marius a inceput pe 13 august 2015, cind, intr-o clipa de neatentie a baut solutie concentrata de cistotel. In timpul drumului spre spital, substanta i-a ars copilasului de doar 2 anisori tot esofagul. Diagnoza medicilor a fost una crunta: stenoza postcaustica de esofag. Marius a fost supus unei interventii in urma careia ia fost fixata o gastrostoma prin care sa se alimenteze.

In martie, dupa 9 luni de la accident, cazul lui Marius a ajuns pe grupul Ask a Mom. Din acel moment am decis sa salvam acest copil. Pe atunci Marius cintarea 8 kg (pe 26 aprilie 2016 a implinit 3 ani) si suferea de malnutritie severa. Era atit de slabit ca nu mai putea merge, petrecindu-si ziua in pat.
Cu ajutorul oamenilor cu suflet mare: mamele din comunitatea Ask a Mom si a asociatiei “Salveaza o inima”(s-au adunat in total 42 000 EUR pentru interventii) Marius a zburat la o clinica din Istanbul unde a fost supus la 4 interventii chirurgicale de restabilire a esofagului. In timpul investigatiilor s-a constatat ca gastrostoma era introdusa nu in stomac, ci in intestin si o parte din el era deja in stare de putrefactie. “Daca ar fi intirziat cu 3 ore, acest micut nu mai putea fi salvat” ne-au spus medicii din Istanbul.

4
Copilul mai avea nevoie de inca citeva proceduri de dilatare mecanica a esofagului pe parcursul a un an de zile, de alimentatie cu lapte specializat pentru copii cu malnutritie si de ingrijire foarte si foarte minutioasa. Din pacate, toate eforturile colosale care au fost facute pana acum se reduceau la 0 din cauza neglijentei mamei care pur si simplu nu avea grija de copil si ii supunea viata riscului. Inainte de interventie copilul traia impreuna cu mama si sora lui Valentina (1 an si jumatate) intr-o casa batraneasca impreuna cu alte trei surori ale mamei (care la randul lor au cate 2-3 copii) si bunica lui Marius. Nici una dintre surori nu e casatorita, iar in casa perinda diversi concubini. Traiesc in saracie lucie, iar una dintre fetite (de 5 ani) a fost violata de unul dintre concubini.

img_3816
Dupa interventia de la Istanbul, Marius, Valentina si mama lor au fost plasati intr-un centru maternal, in speranta ca macar acolo mama lor va avea grija de ei, mai ales ca Marius are nevoie de atentie si grija deosebita. Dar mama lor a plecat la un moment dat din centru, luand ambii copii cu ea. A lasat fetita la mama ei, iar pe Marius l-a luat cu ea la Giurgiulest, la prietenul ei. A fost gasit dupa citeva zile, plin de paduchi si flamind. Nici pomina de lapte specializat sau scutece. Astfel, starea lui la inceput de septembrie 2016 este deplorabila, la 3.5 ani, Marius cintareste in continuare putin peste 8 kg, e foarte slabit si plin de piscaturi de paduchi (atasam poze).

3
Dupa interventiile majore din iunie, Marius a mai suportat trei dilatari mecanice de esofag in Istanbul, toate soldate cu succes. Pretul fiecarei dilatari (2500€) fiind achitat din donatiile oamenilor. Din momentul in care cazul lui Marius a aparut in vizorul comunitatii Ask a Mom, familia acestuia a fost ajutata cu donatii, le-au fost achitate datoriile, iar Marius si surioara lui, asigurati saptaminal cu laptele specializat (care este foarte scump), scutece, produse alimentare, de igiena, hainute. Toate aceste din banii donatorilor.

img_3878
Asistenta sociala a fost alertata in momentul in care comunitatea Ask a Mom s-a implicat in acest caz, in aprilie 2016.

Marius si surioarei lui Valentina (1 an si jumatate), dar si restul copiilor care traiesc in respectiva casa. A fost lasat sa traiasca in aceeasi mizierie, chiar daca dupa incidentul care a dus la starea lui de sanatate, acesc copil avea nevoie de asistenta calificata. Practic a fost lasat sa moara.
Acest copil, care mai bine de 1 an din viata a petrecut-o in durere si frica, inca e departe de a se face bine. Medicii spun ca Marius va avea nevoie de dilatari (tot mai rar si mai rar) pina la virsta de 25 de ani, pina organismul se va opri din crestere si minim inca un an de alimentare cu laptic specializat prin gastrostoma si desigur ca de multa, multa rabdare si dragoste.

img_3763

 

La moment Marius urmeaza sa faca cea de-a 4-a dilatare de esofag. Medicii de la CMC sustin ca ea poate fi facuta cu succes in MD… Am vrea sa credem ca e asa si ca miile de oameni care urmaresc cazul lui Marius nu vor fi dezamagiti…

2
Marius are mii de mame, care nu vor admite ca el sa mai sufere, caci a facut-o destul.

Cu drag, echipa Ask a Mom
Pentru Ca Durere Straina Nu Exista

2 thoughts on “Povestea lui Marius Dobrea – copilul pe care cele 20 000 membre Ask a Mom l-au salvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *