pregnant-woman-butterfly-stomach

5 Moduri Uimitoare În Care Sarcina Modifică Creierul Mamei

În timpul sarcinii şi posibil după, se întâmplă multe lucruri neștiute în creierul nostru de mame de mame în devenire. Ştiinţa încă nu a dat verdictul final: părerile specialiştilor oscilează între modificările hormonale care pregătesc creierul mamei pentru ataşamentul faţă de puiul ei şi mult mai banala oboseală, la pachet cu stresul aferent care ar afecta performanţele oricui, independent de existenţa vreunei perioade pre şi post-partum. Şi desigur, se pare că, creierul într-adevăr suferă unele schimbări surprinzătoare în timpul sarcinii. Iată care sunt acestea:

 

  1. Creierul devine… mai mic.

Cercetătorii de la Hammersmith Hospital au descoperit că creierul femeilor însărcinate sănătoase a scăzut în mărime până la şase procente în timpul sarcinii! Din fericire, creierul femeilor revine la dimensiunea lor de pre-sarcină în aproximativ şase luni după naştere.

breast-changes-during-pregnancy-women-checking-breasts-jpg-2016-08-18-09-41-35

  1. Creierul este umplut de hormoni de ”dragoste”

Oxitocina, sau “hormonul dragostei” este ceva ce se eliberează în mod natural în timpul sarcinii, naşterii şi alăptării. Oxitocina face că femeile să devină mai calme, să aibă mai multă încredere în sine, şi să fie mai deschise spre a iubi. De fapt, nivelurile de oxitocină la femeile gravide pot prezice chiar şi relaţia din viitor mamă-copil.

În timp ce oxitocina mărește nivelul de iubire într-o familie, aceasta poate creşte, de asemenea, agresivitatea defensivă faţă de oamenii din afara grupului de familie, ceea ce explică fenomenul de “mamă urs”.

pregnant-woman-work

  1. Fețele celor din jur devin mai ușor de recunoscut

Cercetătorii de la Universitatea McMaster au constatat recent că femeile gravide au capacități cu mult mai bune la recunoaşterea fețelor – fețele bărbaţilor, în special. De ce? Ei bine, o teorie susţine că femeile devin deosebit de vigilente faţă de persoanele din jur în timpul sarcinii pentru a determina şi evita ameninţările.

 

  1. Multitasking-ul devine floare la ureche

Este deja bine știut că femeile sunt mai bune la îndeplinirea mai multor sarcini concomitent, decît bărbaţii. Aparent, diferenţa de performanţă se mărește şi mai mult în timpul sarcinii, atunci când creşte activitatea în cortexul prefrontal, partea creierului responsabilă de executarea simultană a două sau mai multe sarcini.

pregnant-woman-depressed-bed

  1. Deveniţi mai inteligentă

Un studiu a cercetătorilor de la Yale a constatat că maternitatea declanşează modificări structurale la nivelul creierului, în special în ce ține dee creşterea capacităţii sale de procesare. Iar cu cît mamele sunt mai ataşate de bebeluşii lor, cu atît devin mai inteligente!

 

Dar ce spun oamenii de știință despre bine-cunoscuta amnezie maternă?

Cercetătorii spun că acest feeniment este unul normal! Ceea ce este o veste încurajatoare. Doar pentru că nu vă amintiţi ce zi este azi, sau când copilul a tras un pui de somn, nu înseamnă că sunteţi mai puţin inteligentă. Această înseamnă doar că acordați mai puțină importanță odihnei – şi poate că dedicaţi mai multe resurse mentale pentru a vă îngriji şi iubi copiii.

pregnant-belly

Adăugător, în testele de laborator, rozătoarele însărcinate au experimentat multe dintre aceste beneficii (multitasking mai eficient, abilităţi spaţiale, nivel scăzut de anxietate). Dar aici devine interesant: şobolanii s-au bucurat de aceste beneficii ale sarcinii pe tot parcursul restul vieţii lor, mult timp după ce copiii lor a crescut. Deci acesta este încă un beneficiu al sarcinii pentru noi – femeile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *