4

Al patrulea trimestru – De ce nou-născuţii adoră brațele părinților?

“De ce adoarme nou-născutul meu doar în braţele mele, ce fac greşit?” o întrebare atât de frecvent pusă de tinerii părinţi, care sunt mai mereu epuizaţi.

Primele 3 luni după naștere sunt adesea cele mai dificile. Un sfert din toţi copiii de această vârstă sunt diagnosticaţi ca suferind de colici, un diagnostic pus de medicii care nu înțeleg de ce copilul e aşa de nefericit şi de ce părinţii sunt incapabili să le oprească lacrimile.

Există totuşi speranţă. Înţelegerea acestei enorme tranziţii pe care nou-născuţii o fac de la lumea intrauterină, un concept numit al patrulea trimestru care se poate dovedi important pentru părinţii privaţi de somn. Când se nasc, copiii sunt incredibil de puţin pregătiţi pentru viaţa în afara uterului. Unele teorii susțin că copiii se nasc prematur, și dacă s-ar naște la timpul potrivit ei ar fi prea mari deja pentru a fi născuți în mod natural. În timp ce aceasta este o veste bună pentru mame, nu este o veste bună pentru copii care într-adevăr ar mai avea nevoie de încă trei luni de gestație. Înţelegând acest lucru şi tratând nou-născutul ca şi cum ar fi în continuare în uter pe durata primelor 3 luni de viaţă poate face viaţa mai uşoară noilor familii.

1

În uter este incredibil de întunecat, iar copilul stă în mediu cald, permanent la aproximativ 37 grade Celsius. În plus, ceea ce este în jurul său este moale, iar copilul este dezbrăcat, fără haine ce i-ar stingheri mișcările. Când mama este însărcinată, ea este în contact fizic permanent cu copilul său, dar după naştere copilul petrece cea mai mare parte din zi şi noapte singur, celăuțin așa percepe acesta noua realitate. În uter zgomotele sunt constant camuflate de bătăile inimii materne şi zgomotele sistemului digestiv matern. După naştere, copilul trebuie să se obişnuiască cu o mulţime de sunete diferite, toate noi. În timpul sarcinii, copilul petrece o mulţime de timp ghemuit, pe când după naştere el e aşezat pe o suprafaţă plană, pe spate. Datorită mediului acvatic mirosul aproape nu există, dar după naştere, copiii sunt expuşi la sute de noi miresme zilnic. În fine, înainte de naştere, copiii nu sunt niciodată flămânzi sau însetaţi, aceste senzaţii sunt în totalitate noi după ce s-au născut. Schimbarea de la viaţa intrauterină este atât de imensă încât nu e de mirare că plâng atât de mult.

 

E destul de uşor de replicat “lumea intrauterină” după naştere şi aceasta are un efect dramatic asupra plânsului şi somnului copilului.

Iată cum puteți îndulci adaptarea bebelușului cu noua viață și, respectiv, să vă ușurați dumneavoastră zilele și nopțile:

3

Mişcarea

Contracţiile Braxton Hicks îmbrăţișează ritmic copilul la sfârşitul sarcinii şi de fiecare dată cînd mama se mişcă. După naştere copiii iubesc mişcarea, dar sunt deseori puşi jos complet nemişcaţi. Puteți încerca să dansați cu copilul, să-l legănați de pe o parte pe alta, să mergeți exagerat de repede sau să faceți o plimbare cu mașina peste hopuri.

 

Zgomotul

Copiii iubesc sunetele, dar nu într-atît de mult cum credem noi. Mulţi se liniştesc cu zgomotul aspiratorului sau al uscătorului de păr mai bine decât cu un cântec de leagăn. Sunetele albe pot ajuta la calmarea copiilor şi îi ajută să doarmă mai mult.

 

Poziţia

Ținerea copilului într-o poziţie mai naturală, cu burtica în jos sau poziţia “tigrului din copac” (Susțineți burtica copilului pe antebraț în așa fel încât capul să fie susținut de palmă iar mâinile și picioarele atârnă liber) preluată din tehnicile yoga pentru copii, este de multe ori magică, oprind plânsul unui copil într-o clipă!

1

Hrănirea

Dacă  bebelușii sunt flămânzi, nimic nu îi calmează. Este mai bine ca alimentarea să se facă întotdeauna la cerere, şi nu după program. Amintiţi-vă, de asemenea, că bebeluşului nu-i e mereu foame cât pentru o masă completă, uneori doresc doar o gustare rapidă sau caută confort în supt. Acest supt este important pentru că ajută oasele capului copilului să revină la normal după naştere. De asemenea, permite stabilirea lactaţiei la mamele care alăptează.

 

Baia

Uneori o baie caldă, cu multă apă poate opri lacrimile copilului într-o secundă. Şi e chiar mai bine dacă mama sau tatăl fac şi ei baie împreună cu copilul pentru că contactul piele-pe-piele este minunat pentru calmarea copilului datorită stimulării şi eliberării hormonului fericirii – oxitocina – atît la părinte cît şi la copil.

 

Înfăşarea

Înfăşarea copillui ajută la imitarea senzaţiei de îmbrăţişare pe care o simte copilul în uter, deşi materialul nu trebuie să fie strâns în jurul coapselor copilului, iar părinţii trebuie să înceteze înfăşarea în momentul în care copilul începe să se rostogolească de pe o parte pe alta. În plus părinţii trebuie să fie atenţi să nu piardă semnele de foame ale copilului şi să se asigure că oferă suficient contact piele-pe-piele.

 

Purtarea copilului

Utilizarea unui sling sau un sistem de purtare este un mod minunat de a calma bebelușul şi de a-l face fericit. Cercetările au arătat că copiii care sunt purtaţi regulat plâng semnificativ mai puţin faţă de ceilalţi. Purtarea copilului înseamnă, de asemenea, două mâini libere cu care puteți să mîncați sau să faceți alte activități!

 

Dormitul în acelaşi pat cu copilul

În lume circa 60% din părinţi dorm în acelaşi pat cu copilul. Cu toatea acestea, acest lucru nu este bine văzut, deşi cercetările au arătat că dacă părinţii respectă câteva reguli de siguranţă, nu există un risc crescut de moarte subită a sugarului. Dormitul cu copilul în acelaşi pat este un mod fantastic de a dormi mai mult noaptea. Dar, este absolut impreativ să respectați regulile unui somn în comun, dacă asta e alegrea dumneavoastră!

2

Empatizarea cu experienţa nou-născutului ne poate oferi multiple moduri de a-i ajuta. Interesant, majoritatea acestor metode care sunt recomandate în trimestrul al patrulea sunt aplicate de părinţi instinctiv. Dar în multe cazuri părinţii sunt avertizaţi să nu “răsfeţe” copilul ţinându-l în braţe prea mult. E imposibil să răsfățați un copil sau să îl ţineți în braţe prea mult. Dacă copilul stă în braţele dumneavoastră şi vă simtiți bine, atunci ţineți-l în braţe atât de mult cât doriți. Copilul are nevoie de multă multă iubire! În paralel, odată cu alăptarea, trebuie urmate câteva reguli ce vor ține problemele de digestie a nou născutului departe. Vedeți cît de bine se combină Cofeina, Alcoolul cu alăptarea, cât și Cât de dependentă e alimentația mamei de alăptare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *