Alcoolul si alaptarea

Alcoolul şi alăptarea – sunt oare aceste noțiuni compatibile?

 

Aţi petrecut 9 luni evitând alcoolul, iar acum că copilul s-a născut, vă întrebaţi dacă alcoolul şi alăptarea se pot combina vreodată. Primul răspuns și reacție normală ar fi un Nu categoric.

Dar ce spun oare oamenii de știință?

Există o mulţime de informaţii contradictorii pe seama acestui subiect! Nu e de mirare că mamele se simt bulversate de ideea ca o băutură alcoolică în timpul alăptării ar dăuna. Mai ales, când bunicile și vecinele mai experimentate vin cu afirmații precum că berea îmbunătățește producerea de lapte materm

În primul rînd, trebuie să știți că consumul de bere NU crește producerea de lapte. Este un mit! Din contra, alcoolul poate uneori afecta gustul laptelui și nu va fi pe placul copilașului.

Asociația Americană a Pediatrilor recomandă abținerea de la alcool pe timpul alăptării. Totuși, în  cazul în care decideți să consumați alcool, există câteva reguli pe care trebuie să le urmați, pentru a nu afecta copilul.

Alcoolul si alaptarea

Când vine vorba de consumul de alcool în timpul alăptării, moderaţia este cuvîntul cheie. O singură băutură este puţin probabil să afecteze copilul dumneavoastră, mai ales dacă alegeţi un moment oportun, cum ar fi imediat după alăptare. În acest fel, în momentul în care alcoolul intră în fluxul sanguin (şi lapte), copilul este deja hrănit şi nu va trebui să fie alăptat pentru cel puţin câteva ore.

Alcoolul pătrunde liber în laptele matern şi atinge nivelul maxim după aproximativ 30-60 de minute după consum şi 60-90 de minute în cazul administrării acestuia împreună cu alimente. De asemenea, alcoolul este eliminat uşor din laptele matern.

Pentru că organismul unei femei de aproximativ 55 kg să elimine alcoolul dintr-o singură porţie de bere sau vin este nevoie de două-trei ore. Cu cît mai mult alcool este consumat, cu atît mai mult timp este nevoie pentru a fi eliminat.

Efectele alcoolului asupra copilului care este alăptat sunt direct legate de cantitatea pe care mama o consumă.

Alcoolul si alaptarea

Cu cît mai lent beţi, cu atât mai puţin alcool veţi avea în sânge la un moment dat. De asemenea, luaţi în considerare tipul de alcool. Lichiorul greu va conţine mai mult alcool şi va necesita mult mai mult timp pentru a fi eliminat din organismul dumneavoastră.

 

Puteţi să consumaţi mai mult alcool dacă pompaţi laptele şi îl aruncaţi?

Alcoolul este prezent în laptele matern la aceeaşi rată ca şi în fluxul sanguin. Acest lucru înseamnă că nu este real să pompaţi doar laptele alcoolic afară şi să aveţi lapte curat pentru copil în timp ce sunteţi încă sub influenţa alcoolului. Laptele va continuă să fie la fel de saturat cu alcool, ca şi fluxul sanguin.

 

Cum veţi şti dacă este sigur să alăptaţi copilul?

Regula generală este că, dacă nu aţi conduce, nu ar trebui să hrăniţi nici copilul. V-aţi putea simţi mai sigură dacă aţi utiliza un obișnuit test pentru alcool, de genul celui folosit de colaboratorii Poliției Rutiere, astfel încât să fiţi sigură că nu există alcool în laptele dumneavoastră. Reţineţi că aceste teste vor semnala orice cantitate de alcool în laptele matern, nu doar cantităţi mari. Desigur, aplicarea în practică a acestei sugestii este mai complicată.

 

Ce ar trebui să faceţi dacă consumaţi prea mult alcool?

Aşteptaţi. Odată ce va simţiţi trează din nou, puteţi relua alăptarea copilului. În cazul în care copilului dumneavoastră îi este foame înainte de aceasta, hrăniţi-l cu rezerve de lapte pregătite din timp.

După primele luni, copilul poate aştepta, de obicei, un timp mai îndelungat (3+ ore) fără alăptare. Doar amintiţi-vă că, dacă nu alăptaţi în timpul zilei, este probabil ca copilul să se alimenteze de mai multe ori noaptea, pentru a recupera. Pe de altă parte, el ar putea dori să îl alăptaţi, dacă decideți să îl hrăniți cu biberonul. Asta deoarece copilul doreşte apropiere şi contact piele la piele cu mama sa.

Alcoolul si alaptarea

Ce se întâmplă cînd alcoolul devine o problemă?

Dacă aveţi poftă de mai mult şi mai mult alcool şi acest lucru afectează alăptarea regulată, acesta ar fi un moment oportun pentru a consulta un consilier sau a vizita o reuniune a Alcooliciilor Anonimi. Sentimentele de regret, ruşine sau poftă intensă nu sunt sănătoase şi trebuie să fie rezolvate imediat.

În plus, consumul cronic de alcool poate afecta producerea laptelui matern. Iar, odată ce ați devenit mamă, copiii sunt pe primul plan.

O băutură ocazională este în regulă. Puteţi consuma alcool în timp ce alăptaţi, astfel încât veţi avea o mulţime de timp pentru a metaboliza alcoolul înainte de a alăpta din nou. Totuși, aveți grijă să moderați alcoolul ingerat și să nu uitați de binele copilului!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *